Home

Paragrafen

De gemeente Dordrecht opereert in een omgeving die snel verandert. Om daarop te anticiperen en onze ambities te kunnen realiseren is de inzet van data en slimme ICT-oplossingen onvermijdelijk en openen innovaties nieuwe mogelijkheden naar een efficiëntere en snellere manier van werken. We streven ernaar om met inzet van ICT- en datatoepassingen de volgende doelen te bereiken:

  • Maximaal digitaal; sneller handelen en anticiperen op toekomstige ontwikkelingen.
  • Betrouwbaar en veilig.
  • Kennis- en informatie delen en optimaal samenwerken.
  • Open, efficiënt en transparant.
  • Speerpunten van college realiseren.

In 2022 hebben wij hieraan een bijdrage geleverd door actieve participatie in het regionale programma ICT Beweegt. Dit is een pittig traject, dat onze volle aandacht heeft en waarin we in nauwe samenwerking met de oorspronkelijke eigenaren en gebruikers komen tot het uitbesteden van IT-diensten aan marktpartijen. Hiermee bereiken we uiteindelijk een meer wendbare ICT-dienstverlening en krijgen we een veiligere werkomgeving met goede mogelijkheden tot samenwerken.

Een ander belangrijk onderdeel richt zich op het op orde brengen van onze basis. In 2022 hebben we daarom allereerst ons Klant-, Zaak, & Archiefsysteem doorontwikkeld door het aan te passen aan onze organisatie en werkprocessen. Hierdoor worden het gebruik van het systeem en daarmee op orde krijgen en houden van onze informatievoorziening verder verbeterd. Daarnaast hebben we ons applicatielandschap in kaart gebracht en verder vereenvoudigt en geüniformeerd. Ook hebben we verouderde en of onveilige applicaties verwijderd of vervangen. In dit kader hebben we eveneens medewerkers en organisatieonderdelen verder bewust gemaakt van de kansen en risico's van ICT/data en de bijbehorende wettelijke verplichtingen. Concreet is ingezet op informatiebeveiliging en privacy, door gericht advies, ondersteuning, trainingen en communicatie.

Op het terrein van Data hebben we onze diensten en het aantal fte uitgebreid. Hierdoor kunnen we beter voldoen aan de vragen vanuit de organisatie om data te in te zetten bij de beleidsvorming, uitvoering en monitoring. Goed voorbeeld hiervan zijn de kwartaal-dashboards voor de realisatiemonitor Bouwende stad. Daarnaast zijn via de vaststelling van het koersdocument Smart Society door de raad de scope, ambities en randvoorwaarden bepaald voor Smart Society, de steeds verder gaande inzet van data.

Tenslotte hebben we in 2022 specifiek die organisatieonderdelen benaderd, die zich met de speerpunten van het collegeprogramma bezighouden. Doel is om deze in een zo vroeg mogelijk stadium te kunnen adviseren en ondersteunen. We zien namelijk dat de oplossing van maatschappelijke vraagstukken steeds meer onlosmakelijk verbonden is aan de informatievoorziening. Voorbeelden hiervan zijn de invoering van een online participatieplatform ter ondersteuning van het fysieke participatieproces, de opzet van een pilot voor een handelssysteem en het afronden van de voorbereiding en onderzoek naar ICT- en datavoorzieningen die nodig zijn om de Omgevingswet in te kunnen voeren.

Deze pagina is gebouwd op 10/17/2023 08:00:35 met de export van 09/06/2023 15:09:11