De Dordtse rekenkamercommissie heeft in 2022 drie onderzoeken uitgevoerd, te weten: '(Z)onderdak onderzoek naar beleid van dak- en thuisloze jongeren', 'DOE-Mee onderzoek: Open besturen van Wob naar Woo' en 'Een duurzaam huis voor iedereen. Deel 2: onderzoek naar kwaliteit en verduurzaming woningen'. Tevens zijn twee rekenkamerbrieven opgeleverd, te weten: 'Rekenkamerbrief Praktisch onderzoek' en 'Expertadvies, voor een stuurbaar coalitieakkoord'. Deze publicaties zijn te vinden op website van de rekenkamercommissie .
De verordening Rekenkamercommissie Dordrecht (RKC) schrijft voor dat het college jaarlijks, bij de jaarstukken, aan de raad rapporteert over de stand van zaken rond de uitvoering van de over de rekenkamercommissie-onderzoeken genomen raadsbesluiten.
1. Beleid van dak- en thuisloze jongeren
Met het onderzoek '(Z)onderdak: onderzoek naar dak- en thuisloze jongeren' heeft de Dordtse rekenkamercommissie inzicht gegeven in de instroom, opvang, doorstroom en uitstroom van dak- en thuisloze jongeren in de keten van opvang in Dordrecht. Ook zijn de gemeentelijke inspanningen op het wegnemen van belemmeringen in de keten beoordeeld. Het college heeft in de bestuurlijke reactie aangegeven dat de bevindingen voor haar geen verrassing waren en in lijn zijn met de eigen onderzoeksresultaten. De aanbevelingen uit het rapport zijn dan ook grotendeels overgenomen. In november 2022 is in de raadsinformatiebrief 'Plan van aanpak Dakloze jongeren (n.a.v. Rekenkameronderzoek)' aangegeven hoe deze aanbevelingen opgevolgd zullen worden. In maart 2023 is vervolgens middels de raadsinformatiebrief 'Voortgang visie van Opvang naar Wonen 2020-2025 ' toelichting gegeven over de stand van zaken van het uitvoeringsprogramma, met daarin conform afspraken aandacht voor de aanbevelingen uit het onderzoek van de rekenkamercommissie.
2. Van Wob naar Woo
Hoe geeft Dordrecht uitvoering aan de Wob en hoe verhoudt zich dit tot de eisen van de Wet open overheid (Woo) die op 1 mei 2022 in werking is getreden? Dat was de centrale vraag van het rekenkameronderzoek. In de bestuurlijke reactie geeft het college in het algemeen aan vertrouwen te hebben de uitvoering van de Woo conform de fasering van de wet te implementeren. De eerste aanbeveling uit het onderzoeksrapport luidt dat de Wob-leidraad geactualiseerd moet worden. Deze aanbeveling neemt het college in haar bestuurlijke reactie over. Ook de aanbeveling dat het college met de raad in gesprek moet over de wensen met betrekking tot informatievoorziening over de afhandeling van Wob/Woo-verzoeken wordt onderschreven. Dit gesprek heeft in februari 2023 plaatsgevonden, waarbij de raad heeft aangegeven dat het afleggen van verantwoording in de jaarrekening voldoende is.
3. Kwaliteit en verduurzaming woningen
In 2022 is het tweede rekenkameronderzoek wonen in een serie van drie uitgevoerd. Waar het eerste onderzoek draaide om of er voldoende woningen voor woningzoekenden in Dordrecht beschikbaar waren, richtte het tweede onderzoek zich op kwaliteit en verduurzaming van woningen. De focus in dit onderzoek lag niet zozeer op de behaalde resultaten ('outcome') van het beleid, maar vooral op de lokale (uitvoerings)praktijk. In de bestuurlijke reactie benadrukt het college het belang van de verbinding tussen wonen en verduurzaming te onderschrijven en geeft zij aan hiermee aan de slag te gaan vanuit de opgave Klimaatneutraal 2040. In februari 2023 heeft de raad het college opdracht gegeven met een plan aanpak te komen, waar op dit moment aan gewerkt wordt.