Begin 2022 had het coronavirus nog veel impact op de veiligheid in Dordrecht. Zo deed bij het verdwijnen van de maatregelen het aantal misdrijven toenemen. Na de coronacrises volgde de impact van de Oekraïne-crisis, de extra gevraagde inzet voor de opvang van vluchtelingen in afstemming met het COA en de snel stijgende inflatie. Veel Dordtenaren toonden zich weerbaar en solidair en stonden op voor kwetsbaren in de samenleving, waarbij er ook zorgen was over de veiligheid en stabiliteit. Ondanks de extra werkzaamheden zijn in Dordrecht waardevolle resultaten behaald, zo zien we onder meer dat: - om overlast in de omgeving Kromhout tegen te gaan een buurtvoorziening en politiepost is gerealiseerd aan de Vrieseweg.
- alle exploitanten van seksbedrijven voldoen aan de nieuwe vergunningsregels uit 2021. De seksbranche is in samenwerking met de politie en het RIEC gecontroleerd. Hiermee voorkomen we misstanden en mensenhandel.
- de straatintimidatieapp gelanceerd is. Deze app geeft beeld van de aard en omvang van straatintimidatie in Dordrecht. Samen met een publiekscampagne promoten we de boodschap dat straatintimidatie niet normaal is, waarbij we ons richten op preventie bij daders en slachtoffers.
- de Dordtse evenementenkalender na de coronajaren redelijk op peil is gebleven. Dat was mede te danken aan de extra beschikbaar gestelde middelen vanuit de gemeente om verhoogde kosten en verminderde inkomsten tegemoet te komen.
- er een nieuw Integraal Veiligheidsplan 2023-2026 is opgeleverd.
We verwachten dat gezien alle trends en ontwikkelingen de taken en verantwoordelijkheden op het gebied van veiligheid alleen maar toe zullen nemen. Dit vraagt om een consequente, intensieve inzet van de gemeente en onze samenwerkingspartners. |